~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Σελίδες για την ζωή, το έργο, την αλληλογραφία του συγγραφέα και ταξιδευτή της ζωής, της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα // Επιμέλεια: Πάνος Αϊβαλής"......
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Μεάφραση // Translate
Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016
Συναντηθήκανε δυό φιλοι, ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ.ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Συναντηθήκανε δυό φιλοι
εις τον Περαία μια φορά
τον έναν λέγαν Καζαντζάκη
τον άλλον λέγανε Ζορμπά.
Ο ένας δάσκαλος μεγάλος
Κρητίκαρος και στοχαστής
ο άλλος ήτανε αντάρτης
φαγάς πιοτής και μερακλής.
Και βάζουν πλώρα για την Κρήτη
με φεγγαράκι και βοριά
να βρούνε τάχατες λιγνίτη
μ'αυτή γυρεύαν λευτεριά.
Εξαγριώνονται οι παπάδες
για τον μεγάλο ποιητή
οργιάζουνε οι καλαμαράδες
και το νε λένε κομμουνιστή.
Στίχοι: Κώστας Μουντάκης
Μουσική: Κώστας Μουντάκης
Ερμηνεία. Μάνος: Μουντάκης
CD Aναφορά στον Καζαντζάκη.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ συνέντευξη στην γαλλική ραδιοφωνία
Το παραπάνω video είναι η ένωση 26 αποσπασμάτων συνέντευξης του giorgos ralia
http://www.youtube.com/user/geonicol1...
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ν.ΚΑΖΑΤΖΑΚΗ ΣΤΟΝ PIERRE SIPRIOT,ΓΑΛΛΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ (ΠΑΡΙΣΙ) 6 ΜΑΙΟΥ 1955
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ - ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ στο Toledo
Ο δημοσιογράφος Γιώργος Λογοθέτης καταγράφει με τον δικό του τρόπο μία συνάντηση στο Τολέδο της Ισπανίας όπου αναπαύεται ο μεγάλος Κρητικός ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος. Στην συνάντηση παίρνει μέρος και ο Νίκος Καζαντζάκης που έγραψε τα κείμενα που διαβάζει ο ηθοποιός Δημήτρης Καρέλης.
Συμμετέχουν : Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Δημητριάδου
Νίκος Καζαντζάκης (Πρώτο Μέρος)
Παρακολουθήστε εδώ το πρώτο μέρος του ντοκυμαντέρ για τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη.
Επισκεφτείτε μας στο Filosofoi-tou-dromou.blogspot.com όπου μπορείτε να βρείτε πολλά σχετικά άρθρα και βιβλία όπως επίσης και να μοιραστείτε μαζί μας την άποψή σας και να μας προτείνετε σχετικό υλικό για να το προσθέσουμε
Η ομάδα του Filosofoi-tou-dromou.blogspot.com
ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
Η Ασκητική είναι ένα κείμενο σχετικά σύντομο, πολύ συμπυκνωμένο, που εκφράζει τη μεταφυσική πίστη του Καζαντζάκη. Ο ίδιος το θεωρούσε «το σπόρο απ όπου βλάστησε όλο το έργο του˙ ότι κι αν έγραψε είναι σχόλιο, illustration της Ασκητικής». Τη χαρακτήρισε ακόμη σαν «ένα βιβλίο mystique οπού διαγράφει τη μέθοδο ν ανέβει η ψυχή από κύκλο σε κύκλο, ώσπου να φτάσει στην ανώτατη επαφή. Οι κύκλοι είναι πέντε: Εγώ, Ανθρωπότητα, Γη, Σύμπαν, Θεός». Η στερνή μορφή της θεωρίας είναι η «Πράξη» και ο τελευταίος αναβαθμός του λυτρωτικού ανήφορου είναι η «Σιγή». Το έργο έχει ένα ύφος στιβαρό, πλαστικό και παρά το μεταφυσικό του περιεχόμενο μια δροσιά που του δίνει τη χάρη του λογοτεχνήματος.
Τρεις φορές προτάθηκε ο Καζαντζάκης για το Βραβείο Νόμπελ. Την πρώτη απ' την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, που τον έχει Πρόεδρο, έχοντας συνυποψήφιό του τον Άγγελο Σικελιανό. Επίσης δυο φορές προτάθηκε, το 1952 και 1953, απ' τη Νορβηγική Εταιρεία Λογοτεχνών, ποτέ, όμως, απ' την Ακαδημία της Αθήνας. Τον επόμενο χρόνο διορίστηκε στην UNESCO, αναλαμβάνοντας ως αποστολή, την προώθηση μεταφράσεων κλασικών λογοτεχνικών έργων, με απώτερο στόχο την γεφύρωση των διαφορετικών πολιτισμών.
Το 1954 η Ιερά Σύνοδος με έγγραφό της ζητούσε από την κυβέρνηση την απαγόρευση των βιβλίων του[2]. Ο ίδιος ο Καζαντζάκης, απαντώντας στις απειλές της εκκλησίας για τον αφορισμό του, έγραψε σε επιστολή του: «Μου δώσατε μια κατάρα, Άγιοι Πατέρες, σας δίνω μια ευχή: Σας εύχομαι να 'ναι η συνείδησή σας τόσο καθαρή όσο η δική μου και να 'στε τόσο ηθικοί και θρήσκοι όσο είμαι εγώ». Τελικά η Εκκλησία της Ελλάδος δεν τόλμησε να προχωρήσει στον αφορισμό του Νίκου Καζαντζάκη, καθώς ήταν αντίθετος σε κάτι τέτοιο ο οικουμενικός πατριάρχης Αθηναγόρας.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)